După cum le spune și numele, terapiile alternative nu înlocuiesc medicina. De-a lungul istoriei, oamenii au folosit remediile naturale, alcătuite din produse vegetale, pentru vindecarea sau ameliorarea unor simptome care nu necesită intervenția medicului. Aceste remedii complementare contribuie la schimbarea stării interioare, fiind căi ajutătoare de evoluție în plan psihologic și spiritual.
Este bine cunoscut faptul că plantele au o capacitate sporită de apărare a organismului împotriva virusurilor, bacteriilor, alergenilor.
Terapiile alternative ajută la relaxarea corpului prin eliminarea stresului, fiind benefice atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Terapiile alternative sunt benefice în tratarea unor probleme specifice ale organismului, cum sunt spre exemplu cele digestive.
Terapiile alternative fructifică, în primul rând, sănătatea emoțională. Efectul plantelor este bine cunoscut pentru energia și pozitivitatea pe care le transmite. Pe lângă asta, terapiile alternative oferă numeroase beneficii, precum:
Produsele gemoterapice sunt obținute din părțile tinere ale plantelor: muguri, mlădițe, scoarța de pe ramuri tinere, seva arborilor, semințe.
Terapiile florale folosesc preparate din flori și acționează, în mod special, asupra stărilor emoționale.
Acestea sunt extracte concentrate din plante aromatice, rădăcini, coji de fructe sau chiar lemn și sunt recunoscute pentru tratarea anumitor afecțiuni și îmbunătățirea stării de spirit.